Vagy ahogy sokan ismerik, pirított tészta.

Na nem kell megijedni a másik nevétől sem, mivel a tészta csupán a sűrű, fekete szilvalekvártól tűnik külsőre úgy, mintha piszkos lenne. De kit érdekel, ha egyszer “mocskosul” finom!


Hozzávalók:

  • 3 db közepes (M-es) tojás
  • 30 dkg liszt (fele rétes, fele finomliszt)
  • 1 csapott kiskanál só
  • 5-6 evőkanál tarpai szilvalekvár
  • 20 dkg füstölt szalonna

Elkészítés:

  1. A tojásból, lisztből tésztát gyúrunk, pihentetjük, majd kinyújtjuk és szélesmetélt tésztát vágunk belőle. Lobogó, forró vízben kifőzzük.
  2. A kockára vágott szalonnát zsírjára sütjük, majd összekeverjük a tésztával és a szilvalekvárral.
  3. Ezután egy öntöttvas vagy zománcos lábast kizsírozunk (az oldalát is!) és beleöntjük a keveréket.
  4. Addig sütjük közepes lángon, amíg alul aranybarna, roppanós nem lesz a tészta. Majd fogunk egy tálat amit a lábas tetejére szorítunk és kiborítjuk rá a tésztát. Most a sületlen felével csúsztassuk vissza és süssük tovább, amíg ez az oldal is megpirul.

Tipp

Szórjuk meg porcukorral, vagy cukros darált dióval és tálaljuk.

ha sürget az idő, bolti tésztával is fogyaszthatjuk

pirított tészta

Reklámok